अपराजिता स्तोत्रम् हिंदी और इंग्लिश में अर्थ सहित{PDF}

5/5 - (1 vote)

वनियोग

ॐ अस्या: वैष्ण्व्या: पराया: अजिताया: महाविद्ध्या: वामदेव-ब्रहस्पतमार्कणडेया ॠषयः।गाय्त्रुश्धिगानुश्ठुब्ब्रेहती छंदासी। लक्ष्मी नृसिंहो देवता। ॐ क्लीं श्रीं हृीं बीजं हुं शक्तिः सकल्कामना सिद्ध्यर्थ अपराजित विद्द्य्मंत्र पाठे विनियोग:।

अपराजिता देवी ध्यान

ॐ निलोत्पलदलश्यामां भुजंगाभरणानिव्तं।
शुद्ध्स्फटीकंसकाशां चन्द्र्कोटिनिभाननां॥ १॥
शड़्खचक्रधरां देवीं वैष्णवीं अपराजितं।
बालेंदुशेख्रां देवीं वर्दाभाय्दायिनीं॥ २॥
नमस्कृत्य पपाठैनां मार्कंडेय महातपा:॥ ३॥

श्री मार्कंडेय उवाच

शृणुष्वं मुनय: सर्वे सर्व्कामार्थ्सिद्धिदाम्।
असिद्धसाधनीं देवीं वैष्णवीं अपराजितम्॥ ४॥
ॐ नमो नारायणाय, नमो भगवते वासुदेवाय,
नमोऽस्त्वनंताय सह्स्त्रिशीर्षायणे, क्षिरोदार्णवशायिने,
शेषभोगपययड़्काय,गरूड़वाहनाय, अमोघाय अजाय अजिताय पीतवाससे,
ॐ वासुदेव सड़्कर्षण प्रघुम्न, अनिरुद्ध, हयग्रीव, मत्स्य, कुर्म, वाराह,
नृसिंह, अच्युत, वामन, त्रिविक्रम, श्रीधर,राम राम राम।
वरद, वरद, वरदो भव, नमोस्तुते, नमोस्तुते स्वाहा,
ॐ असुर- दैत्य- यक्ष- राक्षस- भूत-प्रेत- पिशाच- कुष्मांड-
सिद्ध- योगिनी- डाकिनी- शाकिनी- स्क्न्गद्घान,
उपग्रहानक्षत्रग्रहांश्रचान्या हन हन पच पच मथ मथ
विध्वंस्य विध्वंस्य विद्रावय विद्रावय चूणय चूणय शंखेंन
चक्रेण वज्रेण शुलेंन गदया मुसलेन हलेंन भास्मिकुरु कुरु स्वाहा।

ॐ सहस्त्र्बाहो सह्स्त्रप्रहरणायुध, जय जय, विजय विजय, अजित, अमित, अपराजित, अप्रतिहत,सहत्स्र्नेत्र, ज्वल ज्वल, प्रज्वल प्रज्वल, विश्वरूप, बहुरूप, मधुसुदन,महावराह, महापुरुष, वैकुण्ठ, नारायण, पद्द्नाभ, गोविन्द, दामोदर, हृषिकेश, केशव, सर्वसुरोत्सादन, सर्वभूतवशड़्कर, सर्वदु:स्वप्न्प्रभेदन, सर्वयन्त्रप्रभ्जज्न, सर्वनागविमर्दन, सर्वदेवमहेश्वर,सर्व्बन्धविमोक्षण, सर्वाहितप्रमर्दन, सर्वज्वरप्रणाशन, सर्वग्रहनिवारण, सर्वपापप्रशमन, जनार्दंन, नमोस्तुते स्वाहा।


ॐ विष्णोरियमानुपप्रोकता सर्वकामफलप्रदा।
सर्वसौभाग्यजननी सर्वभितिविनाशनी॥ ५॥

सवैश्र्च पठितां सिद्धैविष्णो: परम्वाल्लभा।
नानया सदृशं किन्चिदुष्टानां नाशनं परं॥ ६॥

विद्द्या रहस्या कथिता वैष्ण्व्येशापराजिता।
पठनीया प्रशस्ता वा साक्शात्स्त्वगुणाश्रया॥ ७॥

ॐ शुक्लाम्बरधरं विष्णुं शशिवर्णं चतुर्भुजं।
प्रसन्नवदनं ध्यायेत्सर्वविघ्नोपशान्तये॥ ८॥

अथात: संप्रवक्ष्यामी हृाभ्यामपराजितम्।
यथाशक्तिमार्मकी वत्स रजोगुणमयी मता॥ ९॥

सर्वसत्वमयी साक्शात्सर्वमन्त्रमयी च या।
या स्मृता पूजिता जप्ता न्यस्ता कर्मणि योजिता।
सर्वकामदुधा वत्स शृणुश्वैतां ब्रवीमिते॥ १०॥

य इमां पराजितां परम्वैष्ण्वीं प्रतिहतां
पठति सिद्धां स्मरति सिद्धां महाविद्द्यां
जपति पठति श्रृणोति स्मरति धारयति किर्तयती वा
न तस्याग्निवायुवज्रोपलाश्निवर्शभयं
न समुद्रभयं न ग्रह्भयं न चौरभयं
न शत्रुभयं न शापभयं वा भवेत्।

क्वाचिद्रत्र्यधकारस्त्रीराजकुलविद्वेषी
विषगरगरदवशीकरण विद्वेशोच्चाटनवध बंधंभयं वा न भवेत्।
एतैमर्न्त्रैरूदाहृातै: सिद्धै: संसिद्धपूजितै:।

ॐ नमोस्तुते। अभये, अनघे, अजिते, अमिते, अमृते, अपरे, अपराजिते, पठत सिद्धे, जयति सिद्धे, स्मरति सिद्धे, एकोनाशितितमे, एकाकिनी, निश्चेतसी, सुद्र्मे, सुगन्धे, एकान्न्शे, उमे, ध्रुवे, अरुंधती, गायत्री, सावित्री, जातवेदसी, मास्तोके, सरस्वती,धरणी, धारणी, सौदामिनी, अदीति, दिति, विनते, गौरी ,गांधारी, मातंगी, कृष्णे , यशोदे, सत्यवादिनी, ब्र्म्हावादिनी, काली ,कपालिनी, कराल्नेत्र, भद्रे, निद्रे, सत्योप्याचकरि, स्थाल्गंत, जल्गंत,अन्त्रख्सिगतं वा माँ रक्षसर्वोप्द्रवेभ्य: स्वाहा।

यस्या: प्रणश्यते पुष्पं गर्भो वा पतते यदि।
भ्रियते बालको यस्या: काक्बन्ध्या च या भवेत्॥ ११॥

धारयेघा इमां विधामेतैदोषैन लिप्यते।
गर्भिणी जीवव्त्सा स्यात्पुत्रिणी स्यान्न संशय:॥ १२॥

भूर्जपत्रे त्विमां विद्धां लिखित्वा गंध्चंदनैः।
एतैदोषैन लिप्यते सुभगा पुत्रिणी भवेत्॥ १३॥

रणे राजकुले दुते नित्यं तस्य जयो भवेत्।
शस्त्रं वारयते हृोषा समरे काडंदारूणे॥ १४॥

गुल्मशुलाक्शिरोगाणां न नाशिनी सर्वदेहिनाम्॥ १५॥
इत्येषा कथिता विद्द्या अभयाख्या अपराजिता।

एतस्या: स्म्रितिमात्रेंण भयं क्वापि न जायते॥ १६॥
नोपसर्गा न रोगाश्च न योधा नापि तस्करा:।

न राजानो न सर्पाश्च न द्वेष्टारो न शत्रव:॥ १७॥
यक्षराक्षसवेताला न शाकिन्यो न च ग्रहा:।

अग्नेभ्र्यं न वाताच्च न स्मुद्रान्न वै विषात्॥ १८॥
कामणं वा शत्रुकृतं वशीकरणमेव च।

उच्चाटनं स्तम्भनं च विद्वेषणमथापि वा॥ १९॥
न किन्चितप्रभवेत्त्र यत्रैषा वर्ततेऽभया।

पठेद वा यदि वा चित्रे पुस्तके वा मुखेऽथवा॥ २०॥
हृदि वा द्वार्देशे व वर्तते हृाभय: पुमान्।

ह्रदय विन्यसेदेतां ध्यायदेवीं चतुर्भुजां॥ २१॥
रक्त्माल्याम्बरधरां पद्दरागसम्प्रभां।

पाशाकुशाभयवरैरलंकृतसुविग्रहां॥ २२॥
साध्केभ्य: प्र्यछ्न्तीं मंत्रवर्णामृतान्यापि।

नात: परतरं किन्च्चिद्वाशिकरणमनुतम्ं॥ २३॥
रक्षणं पावनं चापि नात्र कार्या विचारणा।

प्रात: कुमारिका: पूज्या: खाद्दैराभरणैरपि।
तदिदं वाचनीयं स्यातत्प्रिया प्रियते तू मां॥ २४॥

ॐ अथात: सम्प्रक्ष्यामी विद्दामपी महाबलां।
सर्व्दुष्टप्रश्मनी सर्वशत्रुक्षयड़्करीं॥ २५॥

दारिद्र्य्दुखशमनीं दुभार्ग्यव्याधिनाशिनिं।
भूतप्रेतपिशाचानां यक्श्गंध्वार्क्षसां॥ २६॥

डाकिनी शाकिनी स्कन्द कुष्मांडनां च नाशिनिं।
महारौदिं महाशक्तिं सघ: प्रत्ययकारिणीं॥ २७॥

गोपनीयं प्रयत्नेन सर्वस्वंपार्वतीपते:।
तामहं ते प्रवक्ष्यामि सावधानमनाः श्रृणु॥ २८॥

एकाहिृकं द्वहिकं च चातुर्थिकर्ध्मासिकं।
द्वैमासिकं त्रैमासिकं तथा चातुर्थ्मासिकं॥ २९॥

पाँचमासिक षाड्मासिकं वातिक पैत्तिक्ज्वरं।
श्रैष्मिकं सानिपातिकं तथैव सततज्वरं॥ ३०॥

मौहूर्तिकं पैत्तिकं शीतज्वरं विषमज्वरं।
द्वहिंकं त्रयहिन्कं चैव ज्वर्मेकाहिकं तथा।
क्षिप्रं नाशयेते नित्यं स्मरणाद्पराजिता॥ ३१॥

ॐ हीं हन हन कालि शर शर गौरि धम धम
विद्धे आले ताले माले गन्थे बन्धे पच पच विद्दे
नाशाय नाशाय पापं हर हर संहारय वा दु:स्वप्नविनाशनी कमलस्थिते
विनायकमात: रजनि संध्ये दुन्दुभिनादे मानसवेगे शड़्खिनी चक्रिणी
गदिनी वज्रिणी शूलिनी अपमृत्युविनाशिनी विश्रेश्वरी द्रविणी
द्राविणी केश्वद्यिते पशुपतिसहिते दुन्दुभिदमनी दुम्मदमनी शबरि
किराती मातंगी ॐ द्रं द्रं ज्रं ज्रं क्रं क्रं तुरु तुरु ॐ द्रं कुरु कुरु।

ये मां द्विषन्ति प्रत्यक्षं परोक्षं वा तान सर्वान दम दम मर्दय मर्दय तापय तापय गोपय गोपय पातय पातय शोषय शोषय उत्सादय उत्सादय ब्रम्हाणी ब्रम्हाणी माहेश्वरी कौमारि वाराहि नारसिंही एंद्री चामुंडे महालक्ष्मी वैनायिकी औपेंद्री आग्नेयी चंडी नैॠति वायव्ये सौम्ये ऐशानि ऊध्र्व्मधोरक्ष प्रचंद्विद्दे इन्द्रोपेन्द्रभगिनि।
ॐ नमो देवी जये विजये शान्ति स्वस्ति तुष्ठी पुष्ठी विवर्द्धिनी कामांकुशे कामदुद्दे सर्वकामवर्प्रदे

सर्वभूतेषु माँ प्रियं कुरु कुरु स्वाहा।
आकर्षणी आवेशनि ज्वालामालिनी रमणी रामणि धरणी धारणी तपनि तापिनी मदनी मादिनी
शोषणी सम्मोहिनी।
नीलपताके महानीले महागौरि महाश्रिये।
महाचान्द्री महासौरी महामायुरी आदित्यरश्मि जाहृवि।
यमघंटे किणी किणी चिन्तामणि।
सुगन्धे सुर्भे सुरासुरोत्प्त्रे सर्वकाम्दुद्दे।
यद्द्था मनिषीतं कार्यं तन्मम सिद्धतु स्वाहा।
ॐ स्वाहा। ॐ भू: स्वाहा। ॐ भुव: स्वाहा। ॐ स्व: स्वाहा।
ॐ मह: स्वाहा। ॐ जन: स्वाहा। ॐ तप: स्वाहा। ॐ सत्यं स्वाहा। ॐ भूभुर्व: स्वाहा।

यत एवागतं पापं तत्रैव प्रतिगच्छ्तु स्वाहेत्यों।
अमोघैषा महाविद्दा वैष्णवी चापराजिता॥ ३२॥

स्वयं विश्नुप्रणीता च सिद्धेयं पाठत: सदा।
एषा महाबला नाम कथिता तेऽपराजित॥ ३३॥

नानया सदृशी रक्षा त्रिषु लोकेषु विद्दते।
तमोगुणमयी साक्षद्रोद्री शक्तिरियं मता॥ ३४॥

कृतान्तोऽपि यतोभीत: पाद्मुले व्यवस्थित:।
मूलाधारे न्यसेदेतां रात्रावेन च संस्मरेत॥ ३५॥

नीलजीतमूतसंड़्काशां तडित्कपिलकेशिकाम्।
उद्ददादित्यसंकाशां नेत्रत्रयविराजिताम्॥ ३६॥

शक्तिं त्रिशूलं शड़्खं चपानपात्रं च बिभ्रतीं।
व्याघ्र्चार्म्परिधानां किड़्किणीजालमंडितं॥ ३७॥

धावंतीं गगंस्यांत: पादुकाहितपादकां।
दंष्टाकरालवदनां व्यालकुण्डलभूषितां॥ ३८॥

व्यात्वक्त्रां ललजिहृां भुकुटिकुटिलालकां।
स्वभक्तद्वेषिणां रक्तं पिबन्तीं पान्पात्रत:॥ ३९॥

सप्तधातून शोषयन्तीं क्रूरदृष्टया विलोकनात्।
त्रिशुलेन च तज्जिहृां कीलयंतीं मुहुमुर्हु:॥ ४०॥

पाशेन बद्धा तं साधमानवंतीं तन्दिके।
अर्द्धरात्रस्य समये देवीं ध्यायेंमहबलां॥ ४१॥

यस्य यस्य वदेन्नाम जपेन्मंत्रं निशांतके।
तस्य तस्य तथावस्थां कुरुते सापियोगिनी॥ ४२॥

ॐ बले महाबले असिद्धसाधनी स्वाहेति।
अमोघां पठति सिद्धां श्रीवैष्णवीं॥ ४३॥

श्रीमद्पाराजिताविद्दां ध्यायते।
दु:स्वप्ने दुरारिष्टे च दुर्निमिते तथैव च।
व्यवहारे भवेत्सिद्धि: पठेद्विघ्नोपशान्त्ये॥ ४४॥

यदत्र पाठे जगदम्बिके मया, विसर्गबिन्द्धऽक्षरहीमीड़ितं।
तदस्तु सम्पूर्णतमं प्रयान्तु मे, सड़्कल्पसिद्धिस्तु सदैव जायतां॥ ४५॥

ॐ तव तत्वं न जानामि किदृशासी महेश्वरी।
यादृशासी महादेवी ताद्रिशायै नमो नम:॥ ४६॥

अपराजिता स्तोत्रम् हिंदी और इंग्लिश में अर्थ सहित{PDF}

viniyoga

oṃ asyā: vaiṣṇvyā: parāyā: ajitāyā: mahāviddhyā: vāmadeva-brahaspatamārkaṇaḍeyā ṝṣayaḥ।gāytruśdhigānuśṭhubbrehatī chaṃdāsī। lakṣmī nṛsiṃho devatā। oṃ klīṃ śrīṃ hṛīṃ bījaṃ huṃ śaktiḥ sakalkāmanā siddhyartha aparājita viddymaṃtra pāṭhe viniyoga:।

aparājitā devī dhyāna

oṃ nilotpaladalaśyāmāṃ bhujaṃgābharaṇānivtaṃ।
śuddhsphaṭīkaṃsakāśāṃ candrkoṭinibhānanāṃ॥ 1॥
śaड़khacakradharāṃ devīṃ vaiṣṇavīṃ aparājitaṃ।
bāleṃduśekhrāṃ devīṃ vardābhāydāyinīṃ॥ 2॥
namaskṛtya papāṭhaināṃ mārkaṃḍeya mahātapā:॥ 3॥

śrī mārkaṃḍeya uvāca

śṛṇuṣvaṃ munaya: sarve sarvkāmārthsiddhidām।
asiddhasādhanīṃ devīṃ vaiṣṇavīṃ aparājitam॥ 4॥
oṃ namo nārāyaṇāya, namo bhagavate vāsudevāya,
namo’stvanaṃtāya sahstriśīrṣāyaṇe, kṣirodārṇavaśāyine,
śeṣabhogapayayaड़kāya,garūड़vāhanāya, amoghāya ajāya ajitāya pītavāsase,
oṃ vāsudeva saड़karṣaṇa praghumna, aniruddha, hayagrīva, matsya, kurma, vārāha,
nṛsiṃha, acyuta, vāmana, trivikrama, śrīdhara,rāma rāma rāma।
varada, varada, varado bhava, namostute, namostute svāhā,
oṃ asura- daitya- yakṣa- rākṣasa- bhūta-preta- piśāca- kuṣmāṃḍa-
siddha- yoginī- ḍākinī- śākinī- skngadghāna,
upagrahānakṣatragrahāṃśracānyā hana hana paca paca matha matha
vidhvaṃsya vidhvaṃsya vidrāvaya vidrāvaya cūṇaya cūṇaya śaṃkheṃna
cakreṇa vajreṇa śuleṃna gadayā musalena haleṃna bhāsmikuru kuru svāhā।

oṃ sahastrbāho sahstrapraharaṇāyudha, jaya jaya, vijaya vijaya, ajita, amita, aparājita, apratihata,sahatsrnetra, jvala jvala, prajvala prajvala, viśvarūpa, bahurūpa, madhusudana,mahāvarāha, mahāpuruṣa, vaikuṇṭha, nārāyaṇa, paddnābha, govinda, dāmodara, hṛṣikeśa, keśava, sarvasurotsādana, sarvabhūtavaśaड़kara, sarvadu:svapnprabhedana, sarvayantraprabhjajna, sarvanāgavimardana, sarvadevamaheśvara,sarvbandhavimokṣaṇa, sarvāhitapramardana, sarvajvarapraṇāśana, sarvagrahanivāraṇa, sarvapāpapraśamana, janārdaṃna, namostute svāhā।

oṃ viṣṇoriyamānupaprokatā sarvakāmaphalapradā।
sarvasaubhāgyajananī sarvabhitivināśanī॥ 5॥

savaiśrca paṭhitāṃ siddhaiviṣṇo: paramvāllabhā।
nānayā sadṛśaṃ kinciduṣṭānāṃ nāśanaṃ paraṃ॥ 6॥

viddyā rahasyā kathitā vaiṣṇvyeśāparājitā।
paṭhanīyā praśastā vā sākśātstvaguṇāśrayā॥ 7॥

oṃ śuklāmbaradharaṃ viṣṇuṃ śaśivarṇaṃ caturbhujaṃ।
prasannavadanaṃ dhyāyetsarvavighnopaśāntaye॥ 8॥

athāta: saṃpravakṣyāmī hṛābhyāmaparājitam।
yathāśaktimārmakī vatsa rajoguṇamayī matā॥ 9॥

sarvasatvamayī sākśātsarvamantramayī ca yā।
yā smṛtā pūjitā japtā nyastā karmaṇi yojitā।
sarvakāmadudhā vatsa śṛṇuśvaitāṃ bravīmite॥ 10॥

ya imāṃ parājitāṃ paramvaiṣṇvīṃ pratihatāṃ
paṭhati siddhāṃ smarati siddhāṃ mahāviddyāṃ
japati paṭhati śrṛṇoti smarati dhārayati kirtayatī vā
na tasyāgnivāyuvajropalāśnivarśabhayaṃ
na samudrabhayaṃ na grahbhayaṃ na caurabhayaṃ
na śatrubhayaṃ na śāpabhayaṃ vā bhavet।

kvācidratryadhakārastrīrājakulavidveṣī
viṣagaragaradavaśīkaraṇa vidveśoccāṭanavadha baṃdhaṃbhayaṃ vā na bhavet।
etaimarntrairūdāhṛātai: siddhai: saṃsiddhapūjitai:।

oṃ namostute। abhaye, anaghe, ajite, amite, amṛte, apare, aparājite, paṭhata siddhe, jayati siddhe, smarati siddhe, ekonāśititame, ekākinī, niścetasī, sudrme, sugandhe, ekānnśe, ume, dhruve, aruṃdhatī, gāyatrī, sāvitrī, jātavedasī, māstoke, sarasvatī,dharaṇī, dhāraṇī, saudāminī, adīti, diti, vinate, gaurī ,gāṃdhārī, mātaṃgī, kṛṣṇe , yaśode, satyavādinī, brmhāvādinī, kālī ,kapālinī, karālnetra, bhadre, nidre, satyopyācakari, sthālgaṃta, jalgaṃta,antrakhsigataṃ vā mā~ rakṣasarvopdravebhya: svāhā।

yasyā: praṇaśyate puṣpaṃ garbho vā patate yadi।
bhriyate bālako yasyā: kākbandhyā ca yā bhavet॥ 11॥

dhārayeghā imāṃ vidhāmetaidoṣaina lipyate।
garbhiṇī jīvavtsā syātputriṇī syānna saṃśaya:॥ 12॥

bhūrjapatre tvimāṃ viddhāṃ likhitvā gaṃdhcaṃdanaiḥ।
etaidoṣaina lipyate subhagā putriṇī bhavet॥ 13॥

raṇe rājakule dute nityaṃ tasya jayo bhavet।
śastraṃ vārayate hṛoṣā samare kāḍaṃdārūṇe॥ 14॥

gulmaśulākśirogāṇāṃ na nāśinī sarvadehinām॥ 15॥
ityeṣā kathitā viddyā abhayākhyā aparājitā।

etasyā: smritimātreṃṇa bhayaṃ kvāpi na jāyate॥ 16॥
nopasargā na rogāśca na yodhā nāpi taskarā:।

na rājāno na sarpāśca na dveṣṭāro na śatrava:॥ 17॥
yakṣarākṣasavetālā na śākinyo na ca grahā:।

agnebhryaṃ na vātācca na smudrānna vai viṣāt॥ 18॥
kāmaṇaṃ vā śatrukṛtaṃ vaśīkaraṇameva ca।

uccāṭanaṃ stambhanaṃ ca vidveṣaṇamathāpi vā॥ 19॥
na kincitaprabhavettra yatraiṣā vartate’bhayā।

paṭheda vā yadi vā citre pustake vā mukhe’thavā॥ 20॥
hṛdi vā dvārdeśe va vartate hṛābhaya: pumān।

hradaya vinyasedetāṃ dhyāyadevīṃ caturbhujāṃ॥ 21॥
raktmālyāmbaradharāṃ paddarāgasamprabhāṃ।

pāśākuśābhayavarairalaṃkṛtasuvigrahāṃ॥ 22॥
sādhkebhya: pryachntīṃ maṃtravarṇāmṛtānyāpi।

nāta: parataraṃ kinccidvāśikaraṇamanutamṃ॥ 23॥
rakṣaṇaṃ pāvanaṃ cāpi nātra kāryā vicāraṇā।

prāta: kumārikā: pūjyā: khāddairābharaṇairapi।
tadidaṃ vācanīyaṃ syātatpriyā priyate tū māṃ॥ 24॥

oṃ athāta: samprakṣyāmī viddāmapī mahābalāṃ।
sarvduṣṭapraśmanī sarvaśatrukṣayaड़karīṃ॥ 25॥

dāridrydukhaśamanīṃ dubhārgyavyādhināśiniṃ।
bhūtapretapiśācānāṃ yakśgaṃdhvārkṣasāṃ॥ 26॥

ḍākinī śākinī skanda kuṣmāṃḍanāṃ ca nāśiniṃ।
mahāraudiṃ mahāśaktiṃ sagha: pratyayakāriṇīṃ॥ 27॥

gopanīyaṃ prayatnena sarvasvaṃpārvatīpate:।
tāmahaṃ te pravakṣyāmi sāvadhānamanāḥ śrṛṇu॥ 28॥

ekāhiṛkaṃ dvahikaṃ ca cāturthikardhmāsikaṃ।
dvaimāsikaṃ traimāsikaṃ tathā cāturthmāsikaṃ॥ 29॥

pā~camāsika ṣāḍmāsikaṃ vātika paittikjvaraṃ।
śraiṣmikaṃ sānipātikaṃ tathaiva satatajvaraṃ॥ 30॥

mauhūrtikaṃ paittikaṃ śītajvaraṃ viṣamajvaraṃ।
dvahiṃkaṃ trayahinkaṃ caiva jvarmekāhikaṃ tathā।
kṣipraṃ nāśayete nityaṃ smaraṇādparājitā॥ 31॥

oṃ hīṃ hana hana kāli śara śara gauri dhama dhama
viddhe āle tāle māle ganthe bandhe paca paca vidde
nāśāya nāśāya pāpaṃ hara hara saṃhāraya vā du:svapnavināśanī kamalasthite
vināyakamāta: rajani saṃdhye dundubhināde mānasavege śaड़khinī cakriṇī
gadinī vajriṇī śūlinī apamṛtyuvināśinī viśreśvarī draviṇī
drāviṇī keśvadyite paśupatisahite dundubhidamanī dummadamanī śabari
kirātī mātaṃgī oṃ draṃ draṃ jraṃ jraṃ kraṃ kraṃ turu turu oṃ draṃ kuru kuru।

ye māṃ dviṣanti pratyakṣaṃ parokṣaṃ vā tāna sarvāna dama dama mardaya mardaya tāpaya tāpaya gopaya gopaya pātaya pātaya śoṣaya śoṣaya utsādaya utsādaya bramhāṇī bramhāṇī māheśvarī kaumāri vārāhi nārasiṃhī eṃdrī cāmuṃḍe mahālakṣmī vaināyikī aupeṃdrī āgneyī caṃḍī naiṝti vāyavye saumye aiśāni ūdhrvmadhorakṣa pracaṃdvidde indropendrabhagini।
oṃ namo devī jaye vijaye śānti svasti tuṣṭhī puṣṭhī vivarddhinī kāmāṃkuśe kāmadudde sarvakāmavarprade

sarvabhūteṣu mā~ priyaṃ kuru kuru svāhā।
ākarṣaṇī āveśani jvālāmālinī ramaṇī rāmaṇi dharaṇī dhāraṇī tapani tāpinī madanī mādinī
śoṣaṇī sammohinī।
nīlapatāke mahānīle mahāgauri mahāśriye।
mahācāndrī mahāsaurī mahāmāyurī ādityaraśmi jāhṛvi।
yamaghaṃṭe kiṇī kiṇī cintāmaṇi।
sugandhe surbhe surāsurotptre sarvakāmdudde।
yaddthā maniṣītaṃ kāryaṃ tanmama siddhatu svāhā।
oṃ svāhā। oṃ bhū: svāhā। oṃ bhuva: svāhā। oṃ sva: svāhā।
oṃ maha: svāhā। oṃ jana: svāhā। oṃ tapa: svāhā। oṃ satyaṃ svāhā। oṃ bhūbhurva: svāhā।

yata evāgataṃ pāpaṃ tatraiva pratigacchtu svāhetyoṃ।
amoghaiṣā mahāviddā vaiṣṇavī cāparājitā॥ 32॥

svayaṃ viśnupraṇītā ca siddheyaṃ pāṭhata: sadā।
eṣā mahābalā nāma kathitā te’parājita॥ 33॥

nānayā sadṛśī rakṣā triṣu lokeṣu viddate।
tamoguṇamayī sākṣadrodrī śaktiriyaṃ matā॥ 34॥

kṛtānto’pi yatobhīta: pādmule vyavasthita:।
mūlādhāre nyasedetāṃ rātrāvena ca saṃsmareta॥ 35॥

nīlajītamūtasaṃड़kāśāṃ taḍitkapilakeśikām।
uddadādityasaṃkāśāṃ netratrayavirājitām॥ 36॥

śaktiṃ triśūlaṃ śaड़khaṃ capānapātraṃ ca bibhratīṃ।
vyāghrcārmparidhānāṃ kiड़kiṇījālamaṃḍitaṃ॥ 37॥

dhāvaṃtīṃ gagaṃsyāṃta: pādukāhitapādakāṃ।
daṃṣṭākarālavadanāṃ vyālakuṇḍalabhūṣitāṃ॥ 38॥

vyātvaktrāṃ lalajihṛāṃ bhukuṭikuṭilālakāṃ।
svabhaktadveṣiṇāṃ raktaṃ pibantīṃ pānpātrata:॥ 39॥

saptadhātūna śoṣayantīṃ krūradṛṣṭayā vilokanāt।
triśulena ca tajjihṛāṃ kīlayaṃtīṃ muhumurhu:॥ 40॥

pāśena baddhā taṃ sādhamānavaṃtīṃ tandike।
arddharātrasya samaye devīṃ dhyāyeṃmahabalāṃ॥ 41॥

yasya yasya vadennāma japenmaṃtraṃ niśāṃtake।
tasya tasya tathāvasthāṃ kurute sāpiyoginī॥ 42॥

oṃ bale mahābale asiddhasādhanī svāheti।
amoghāṃ paṭhati siddhāṃ śrīvaiṣṇavīṃ॥ 43॥

śrīmadpārājitāviddāṃ dhyāyate।
du:svapne durāriṣṭe ca durnimite tathaiva ca।
vyavahāre bhavetsiddhi: paṭhedvighnopaśāntye॥ 44॥

yadatra pāṭhe jagadambike mayā, visargabinddha’kṣarahīmīड़itaṃ।
tadastu sampūrṇatamaṃ prayāntu me, saड़kalpasiddhistu sadaiva jāyatāṃ॥ 45॥

oṃ tava tatvaṃ na jānāmi kidṛśāsī maheśvarī।
yādṛśāsī mahādevī tādriśāyai namo nama:॥ 46॥

ॐ अपराजितादेवी को नमस्कार ।

विनियोग ॐ अस्या वैष्णव्याः पराया अजिताया महाविद्यायाः वामदेव बृहस्पति-मार्कण्डेया ऋषयः गायत्रि उष्णिग् अनुष्टुब् बृहति-छन्दांसि, लक्ष्मीनृसिंहो देवता, ॐ क्लीँ श्रीं ह्रीं बीजम्, हुं शक्तिः, सकलकामनासिद्ध्यर्थम् अपराजिताविद्यामन्त्रपाठे विनियोगः।

(इस वैष्णवी अपराजिता महाविद्या के वामदेव बृहस्पति मार्कण्डेय ऋषि गायत्री उष्णिग् अनुष्टुप् बृहति छन्द, लक्ष्मी नरसिंह देवता क्लीँ बीजम्, हुं शक्ति, सकलकामना सिद्धिके लिये अपराजिता विद्या मन्त्रपाठ में विनियोग।)

नीलकमलदल के समान श्यामल रंग वाली भुजङ्गों के आभरण से युक्त शुद्धस्फटिकके समान उज्ज्वल तथा कोटी चन्द्र के समान मुख वाली, शंख चक्र धारण करने वाली बालचन्द्र मस्तक पर धारण करने वाली, वैष्णवी अपराजिता देवीको नमस्कार करके महान् तपस्वी मार्कण्डेय ऋषि ने इस स्तोत्र का पाठ किया ।

मार्कण्डेय ऋषि ने कहा – हे मुनियो सर्वार्थ सिद्धि देने वाली असिद्धसाधिका वैष्णवी अपराजिता देवी (के इस स्तोत्र) को सुने।

  1. ॐ नारायण भगवानको नमस्कार वासुदेव भगवान को नमस्कार, अनन्तभगवान् को नमस्कार जो सहस्र सिर वाले क्षीर सागर में शयन करने वाले, शेष नाग के शैया में शयन करने वाले, गरुड वाहन वाले, अमोघ, अजन्मा, अजित, तथा पीतांबर धारण करने वाले हैं।
  2. ॐ हे वासुदेव, संकर्षण प्रद्युम्न, अनिरुद्ध, हयग्रिव, मत्स्य, कूर्म, वाराह, नृसिंह, अच्युत, वामन, त्रिविक्रम, श्रीधर, राम, बलाराम, परशुराम, हे वरदायक, आप मेरे लिये वरदायक हों। आपको नमस्कार है।
  3. ॐ असुर दैत्य यक्ष राक्षस भूत प्रेत पिशाच कूष्माण्ड सिद्धयोगिनी डाकिनी शाकिनी शाकिनी स्कन्दग्रह उपग्रह नक्षत्रग्रह तथा अन्य ग्रहों को मारो मारो पाचन करो पाचन करो। मथन करो मथन करो विध्वंस करो विध्वंस करो तोड दो तोड दो चूर्ण करो चूर्ण करो। शङ्ख चक्र वज्र शूल गदा मुसल तथा हल से भस्म करो ।
  4. ॐ हे सहस्र बाहु , हे सहस्र प्रहार आयुध वाले, जय , विजय, अजित, अमित, अपराजित, अप्रतिहत, सहस्रनेत्र, जलाने वाले, प्रज्वालित करने वाले, विश्वरूप, बहुरूप, मधुसूदन, महावराह, महापुरुष, वैकुण्ठ, नारायण, पद्मनाभ, गोविन्द, दामोदर, हृषिकेश, केशव, सभी असुरोंको उत्सादन करने वाले, हे सभी भूत प्राणियों को वश में करने वाले, हे सभी दुःस्वप्न नाश करने वाले, सभी यन्त्रों को नाश करने वाले, सभी नागों को विमर्दन करने वाले, सर्वदेवों के महादेव,

सभी बन्धनों का विमोक्ष करने वाले, सभी अहितों को मर्दन करने वाले, सभी ज्वरों को नाश करने वाले, सभी ग्रहों को निवारण करने वाले, सभी पापों को प्रशमन करने वाले, हे जनार्दन आप को नमस्कार है। ये भगवान् विष्णुकी विद्या सर्वकामना के देने वाली, सर्वसौभाग्य की जननी, सभी भयको नाश करने वाली है। ये विष्णुकी परम वल्लभा सिद्धों के द्वारा पठित है, इसके समान दुष्टनाश करने वाली कोई और विद्या नहीं है। ये वैष्णवी अपराजिता विद्या साक्षात् सत्वगुण समन्वित सदा पढने योग्य तथा प्रशस्ता है।

ॐ शुक्लवस्त्र धारण करने वाले चन्द्र वर्ण वाले चार भुजा वाले प्रसन्न मुख वाले भगवान का सर्व विघ्न विनाश करने के लिये ध्यान करें।

हे वत्स अब मैं मेरी अभया अपराजिता के विषय में कहूंगा जो रजोगुणमयी कही गई हैं। ये सभी सत्व वाली सभी मंत्रों वाली स्मृत पूजित जपित कर्मों में योजित सभी कामनाओं की पूर्ति करने वाली हैं। इसको ध्यान पूर्वक सुनो। जो इस अपराजिता परम वैष्णवी अप्रतिहता पढने से सिद्ध होने वाली, स्मरण करने से सिद्ध होने वाली,विद्याको सुने पढें स्मरण करें धारण करें, कीर्तन करें, उसे अग्नि वायु वज्र पथ्थर खड्ग वृष्टि आदि का भय नहीं होता, समुद्र भय, चौर भय, शत्रु भय, शाप भय, भी नहीं होता। रात्रि में, अन्धकार में, राजकुल से विद्वेष करने वालों से, विष से विषदेने वालों से, वशीकरण आदि टोना टोटका करने वालों से, विद्वेषियों से, उच्चाटन करने वालों से, वध भय बन्धन का भय आदि समस्त भय से रहित हो जाते हैं। इन मन्त्रों के द्वारा कही गई सिद्ध साधकों द्वारा पूजित, अपराजिता शक्ति है। –

ॐ आप को नमस्कार है। हे भय रहित, पापरहित, परिमाण रहित, अमृत तत्त्ववाली, अपरा, अपराजिता, पढने से सिद्ध होने वाली, जप करने से सिद्ध होने वाली, स्मरण करने मात्र से सिद्धि देने वाली, नवासिवाँ स्थान वाली, अकेले रहने वाली, निश्चेता, सुद्रुमा, सुगन्धा, एक अन्न लेने वाली, उमा, ध्रुवा, अरुन्धती, गायत्री, सावित्री, जतवेदा, मानस्तोका, सरस्वति, धरणी, धारण करने वाली, सौदामिनी, अदिती, दिती, विनता, गौरी, गान्धारी, मातङ्गी, कृष्णा, यशोदा, सत्यवादिनी, बह्मवादिनी, काली कपालिनी, कराल नेत्र वाली, भद्रा, निद्रा, सत्य की रक्षा करने वाली, जलमे स्थल में अन्तिक्ष में सर्वत्र सभी प्रकार के उपद्रवों से रक्षा करो स्वाहा।

जिस स्त्री का गर्भ नष्ट होता है, गिर जाता है, बालक मर जाता है, अथवा वह काक बन्ध्या भी हो तो इस विद्या को धरण करने से गर्भिणी जीववत्सा होगी इसमे कोई संशय नहीं है।

इस मंत्र को भोजपत्र में चन्दन से लिख कर धारण करने से सौभग्यवती स्त्रियाँ पुत्रवती हो जाती है इसमे कोई संदेह नहीं।

युद्ध में राजकुल में जुआ में इस मन्त्र के प्रभाव से नित्य जय हो जाता है। भयंकर युद्ध में ये विद्या अस्त्र सस्त्रों से रक्षा करती है।

गुल्म रोग शूल रोग आँख के रोग की व्यथा शीघ्र नाश हो जाती है। ये विद्या शिरोवेदना, ज्वर आदि नाश करने वाली है। इस प्रकार की अभया अपराजिता विद्या कही गई है, इसके स्मरण मात्र से कहीं भी भय नहीं होता। सर्प भय रोग भय तस्करोंका भय , योद्धाओंका भय, राज भय, द्वेष करने वालोंका भय और शत्रु भय नहीं होता है। यक्ष राक्षस वेताल शाकिनी ग्रह अग्नि वायु समुद्र विष इत्यादि से भी भय नहीं होता।

क्रिया से शत्रु के द्वारा किये हुये वशीकरण हो, उच्चाटन स्तम्भन हो विद्वेषण हो इन सब का लेश मात्र भी प्रभाव नहीं होता जहाँ माँ अपराजिता का पाठ हो, यहाँ तक की मुख में कण्ठस्थ हो लिखित रूप में हो, चित्र अर्थात् यन्त्र रूप मे लिखा हो तो भी भय बाधायें कुछ नहीं होते। यदि माँ अपराजिता के इस स्तोत्र को तथा चतुर्भुजा स्वरू को हृदय में धारण करेगा तो बाहर भीतर सब प्रकार से भय रहित शान्त हो जाता है।

लाल पुष्प माला धारण की हुई , कोमल कमलकान्ति के समान कान्ती वाली, पाश अङ्कुश , तथा अभय मुद्राओं से समलङ्कृत सुन्दर स्वरूप वाली, साधकों को मन्त्र वर्ण रूप अमृत को देती हुई, माँ का ध्यान करें। इस विद्या से बढकर न कोई वशीकरण सिद्धि देने वाली विद्या है, न रक्षा करने वाली, न पवित्र। अतः इस विषय में कोई चिन्तन करनेकी आवश्यकता नहीं है। प्रात काल में साधकों को माँ के कुमारी रूप की पूजन विविध खाद्य सामग्री से अनेक प्रकार के आभरणों से करनी चाहिये, फिर इस मन्त्र का प्रेम पूर्वक पाठकरना चाहिये। कुमारी देवी के प्रसन्न होने से मेरी ( अपराजिता की ) प्रीति बढ जाती है।

ॐ अब मैं उस महान बलशालिनी विद्या को कहूंगा जो सभी दुष्ट दमन करने वाली सभी शत्रु नाश करने वाली, दारिद्र्य दुःख को नाश करने वाली, दुर्भाग्य का नाश करने वाली, रोग नाश करने वाली, भूत प्रेत पिशाच यक्ष गन्धर्व राक्षस का नाश करने वाली है। डाकिनी शाकिनी स्कन्द कुष्माण्ड आदि का नाश करने वाली, महा रौद्र रूपा, महा शक्ति शालिनी, तत्काल विश्वास देने वाली है। ये विद्या अत्यन्त गोपनीय तथा भगवान भूतभावन भोलेनाथ की तो सर्वस्व है इस लिये गुप्त रखना चाहिये। ऐसी विद्या तुम्हें कहता हूं सावधान होकर सुनो।

एक दो, चार दिन या आधे महिने एक महिने, दो महिने, तीन महिने, चार महिने, पाँच महिने, छह महिने, तक चलने वाला वात ज्वर पित्त संबन्धी ज्वर अथवा कफ दोष, या सन्निपात हो, या मुहूर्त मात्र रहने वाला पित्त ज्वर, विष का ज्वर , विषम ज्वर दो दिन वाला , तीन दिन वाला एक दिन वाला अथवा अन्य ज्वर हो वे सब अपराजिता के स्मरण मात्र से शिघ्र नाश हो जाते हैं।

ॐ हृ हन हन कालि शर शर, गौरि धम धम, हे विद्या स्वरूपा हे आले ताले माले गन्धे बन्धे विद्याको पचा दो पचा दो नाश करो नाश करो पाप हरण करो हरण करो संहार करो संहार करो , दुःस्वप्न विनाश करने वाली कमलपुष्प मे स्थित विनायक मात रजनि सन्ध्या स्वरूपा दुन्दुभि नाद करने वाली मानस वेग वाली शङ्खिनी चक्रिणी वज्रिणी शूलिनी अपस्मृत्यु नाश करने वाली विश्वेश्वरी द्रविडि द्राविडी द्रविणी द्राविणी केशव दयिते पशुपति सहिते, दुन्दुभी दमन करने वाली दुर्मद दमन करने वाली, शबरी किराती मातङ्गी ॐ द्रं द्रं ज्रं ज्रं क्रं क्रं तुरु तुरु ॐ द्रं कुरु कुरु।

जो प्रत्यक्ष या परोक्ष में मुझसे जलते हैं उन सब का दमन करो दमन करो मर्दन करो मर्दन करो, तापित करो तापित करो, छिपा दो छिपा दो , गिरा दो गिरा दो, शोषण करो शोषण करो, उत्सादित करो , उत्सादित करो, हे ब्रह्माणि हे वैष्णवी, हे माहेश्वरी, कौमारी, वाराही, हे नृसिंह संबन्धिनी, ऐन्द्री, चामुण्डा, महालक्ष्मी, हे विनायक संबन्धिनी, हे उपेन्द्र संबन्धिनी, हे अग्नी संबन्धिनी, हे चण्डी, हे नैऋत्य संबन्धिनी, हे वायव्या, हे सौम्या, हे ईशान संबन्धिनी, हे प्रचण्डविद्या वाली, हे इन्द्र तथा उपेन्द्र की भगिनी आप उपर तथा नीचे से रक्षा करें।

ॐ जया विजया शान्ती स्वस्ति तुष्टि पुष्टि बढाने वाली देवी आप को नमस्कार।

दुष्टकामनाओं को अंकुश करने वाली शुभ कामना देने वाली, सभी कामनाओं का वर देने वाली, सब प्राणियों मे मूझको प्रिय करो प्रिय करो स्वाहा।

आकर्षण करने वाली, आवेशित करने वाली, ज्वाला माला वाली, रमणी, रमाने वाली, पृथ्वी स्वरूपा, धारण करने वाली, तप करने वाली तपाने वाली, मदन रूपा, मद देने वाली, शोषण करने वाली, सम्मोहन करने वाली, नील ध्वज वाली महानील स्वरूपा, महागौरी, महाश्रिया, महाचान्द्री, महासौरी, महा मायूरी, आदित्य रश्मी, जाह् नवी। यमघण्टा किणि किणि ध्वनी वाली, चिन्तामणी, सुगन्ध वाली, सुरभा, सुर असुर उत्पन्न करने वाली, सब प्रकार के कामनाओं की पूर्ति करने वाली, जैसा मेरा मन इच्छित कार्य है (यहाँ अपनी कामना का चिन्तन कर सकते हैं ) वह सम्पन्न हो जाये स्वाहा।

ॐ स्वाहा । ॐ भूः स्वाहा । ॐ भुवः स्वाहा । ॐ स्वः स्वहा । ॐ महः स्वहा । ॐ जनः स्वहा । ॐ तपः स्वाहा । ॐ सत्यं स्वाहा । ॐ भूभःभुवः स्वः स्वाहा ।

जो पाप जहाँ से आया है वहीं लौट चलें स्वाहा इति ॐ ये महा वैष्णवी अपराजिता महा विद्या अमोघ फलदायी है। ये महाविद्या महा शक्तिशाली है अतः इसे अपराजिता अर्थात् किसी प्रकार के अन्य विद्या से पराजित न होने वाली कहा गया है। इसको स्वयं विष्णु ने निर्माण किया है सदा पाठ करने से सिद्धि प्राप्त होती है।

इस विद्या के समान तीनों लोकों में कोई रक्षा करने में समर्थ दूसरी विद्या नहीं है। ये तमोगुण स्वरूपा साक्षात् रौद्रशक्ति मानी गई है। इस विद्या के प्रभाव से यमराज भी डरकर चरणों में बैठ जाते हैं। इस विद्या को मूलाधार में स्थापित करना चाहिये तथा रात को स्मरण करना चाहिये। नीले मेघ के समान चमकती बिजली जैसे केश वाली चमकते सूर्यके समान तीन नेत्र वाली माँ मेरे प्रत्यक्ष विराजमान हैं। शक्ति त्रिशूल शङ्ख पानपात्र को धारण की हुई, व्याघ्र चर्म धारण की हुई,

किङ्किणियों से सुशोभित मण्डप में विराजमान, गगनमण्डल के भीतरी भाग में धावन करती हुई, तादुकाहित चरण वाली, भयंकर दाँत तथा मुख वाली, कुण्डल युक्त सर्प के आभरणों से सुसज्जित, खुले मुख वाली, जिह्वा को बाहर निकाली हुई, टेढी भौहें वाली, अपने भक्त से शत्रुता करने वालों का रक्त पानपात्र से पिने वाली, क्रूर दृष्टि से देखने से सात प्रकार के धातु शोषण करने वाली, बारंबार त्रिशूल से शत्रु के जिह्वा को कीलित कर देने वाली, पाश से बाँधकर उसे पास में लाने वाली, ऐसी महा शक्तिशाली माँ को आधे रात के समय में ध्यान करें। फिर रात के तीसरे प्रहर में जिस जिसका नाम लेकर जप किया जाये उस उस को वैसा बना देती हैं ये योगिनी माता।

ॐ बला महाबला असिद्धसाधनी स्वाहा इति। इस अमोघ सिद्ध श्रीवैष्णवी विद्या, श्रीमद् अपराजिता को दुःस्वप्न दुरारिष्ट आपद के अवस्था में, किसी कार्यके आरंभ में ध्यान करें इससे विघ्न बाधायें शान्त हो जायेंगी सिद्धि प्राप्ती होगी।

हे जगज्जननी माँ इस पाठ में मेरे द्वारा कहीं विसर्ग, अनुस्वार, अक्षर, पाठ छोडा गया हो तो भी माँ आप से क्षमा प्रार्थना करता हूँ मेरे पाठ का पूर्ण फल मिले, मेरे सङ्कल्प की सिद्धि हो।

हे माँ मैं आप के वास्तविक स्वरूप को नहीं जानता, आप कैसी हैं ये भी नहीं जानता, बस मूझे तो इतना पता है कि आप का रूप जैसा भी हो उसी रूप को मैं पूज रहा हूँ। आप के सभी रूपों को नमस्कार है।

हिंदी आरती संग्रह देखे – लिंक

चालीसा संग्रह देखे – लिक

स्तोत्र संग्रह देखे – लिक

Leave a Comment